30 ülkeden 236 şehrin üye olduğu Cittaslow hareketinin Türkiye'deki örneklerine göz atalım.

Küreselleşmenin etkisiyle şehirler hızlı çalışılan, hızlı yaşanılan ve üretmekten çok tüketen, kendi kendine yetmeyen yaşam alanları haline gelmiştir. Yaşamın hızlanması sonucu insanlar daha hızlı yemek yemek, daha hızlı alışveriş yapmak, gidecekleri yere daha hızlı varmak için belli bir tempo içinde koşturup durmaktadırlar. Tüketim odaklı hayatın insanlara mutluluk ve huzur getirmediği, insanların farklı bir yaşam biçimi aramaları kentsel boyutta Cittaslow hareketini ortaya çıkarmıştır. Cittaslow, 1999 yılında İtalya'da kurulmuş uluslararası bir belediyeler birliğidir. Kelime kökeni İtalyanca "Città (Şehir)" ve İngilizce "Slow (Yavaş)" kelimelerinin birleşmesiyle türetilen Cittaslow, "Sakin Şehir" anlamında kullanılmaktadır. Cittaslow hareketi, insanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, doğasına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan ama aynı zamanda alt yapı sorunları olmayan, yenilenebilir enerji kaynakları kullanan, teknolojinin kolaylıklarından yararlanan kentlerin gerçekçi bir alternatif olacağı hedefiyle yola çıkmıştır. Türkiye'nin 2009 yılında Seferihisar ile dahil olduğu bu birlikte bugün tam 14 şehir üyelik hakkı kazanmıştır.  Kısaca bu şehirlere göz atalım. Şehirlerin sıralaması üyelik tarihine göre değil alfabetik olarak yapılmıştır. 

AKYAKA

AKYAKA

Gökova Körfezi ve Azmak Nehri gibi doğal güzelliklerinin yanında, binlerce yıldır çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan tarihi dokusu, kendine has olan Akyaka Evleri ile özgün mimarisi, Azmak Nehri boyunca sıralanmış şirin restoran ve cafeleri, begonvillerle süslü butik otelleri ile cennetten bir köşe olan Akyaka 2011 yılında kentler birliğine üye olmuştur. 

EĞİRDİR

EĞİRDİR

Isparta ili sınırlarında yer alan Eğirdir, Türkiye'nin en yeni Cittaslow üyesi . Her mevsim ve günün her saatinde renk değiştiren Eğirdir Gölü, tapusu Eğirdir halkı tarafından Yüce Önder Atatürk’e verilen Can adası, Türk Silahlı kuvvetlerinin Dağ Komando Okulu, dünyada eşine az rastlanan Kasnak Meşesi ve Sığla Ormanları, Türkiye’nin en önde gelen Kemik Hastalıkları Hastanesi, elması ve sadece Eğridir’de görülen Apollon Kelebeği ile tarih ve doğa zengini bir ilçedir.

GERZE

GERZE

Masmavi denizin, dantel gibi koyların ve uçsuz bucaksız yeşilin, dinlemeye doyamayacağınız bir müzik oluşturduğu, Türkiye’nin en mutlu ili olan Sinop'un, en mutlu ilçesi; Gerze. Cittaslow ünvanını 2017 yılında elde eden Gerze, bu başarısını canla başla sahip çıktığı doğasına, her biri göz nuru olan el sanatlarına, tadı damağınızdan hiç gitmeyecek yöresel yemeklerine ve sıcacık insanların sizi beklediği misafirperverliğine borçlu. İlçeye adımınızı attığınız an, evlerin bahçelerindeki çiçeklerin kokusu karşılayacak sizleri. Hala tertemiz kalabilmiş havasını solurken, kalabalık bir şehir hayatının gürültüsünü değil, sakin bir balıkçı kasabasının dinginliğini hissedeceksiniz.

GÖKÇEADA

GÖKÇEADA

Türkiye’nin en batı noktasında yer alan ve en büyük adası olan Gökçeada, nostaljik evleri, doğal yaşamı, organik ürünleri ve alternatif spor olanakları ile son yıllarda önemli bir turizm merkezi haline gelmiştir. 2002 yılından bu yana ada içerisinde gerçekleştirilen organik tarım faaliyetleri ile özellikle 2008 yılından bu yana gerçekleştirilen tarım turizmi uygulamaları sayesinde misafirlerine eşsiz bir doğal ortam sunan Gökçeada, 2011 yılı Haziran ayında almış olduğu Cittaslow unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası olmuştur.

GÖYNÜK

GÖYNÜK

Sahip olduğu doğal güzelliklerini, kendine has kent dokusunu, tarihi ve kültürel mirasını koruyarak sürdürebilir kılan Bolu'nun Göynük ilçesi Türkiye'nin en yeni sakin şehri. Tarihi evleri, konakları, arnavut kaldırımlı sokakları, ahşaptan yapılmış tarihi Zafer Kulesi ve Akşemseddin Hazretleri Türbesi ile Göynük yeni bir turizm destinasyonu olmuştur. 

HALFETİ

HALFETİ

Birecik Barajı nedeniyle sular altında kalan Halfeti ziyaretçilerine görsel bir şölen sunmaktadır.  Şanlıurfa'ya bağlı olan bu şirin ilçe Fırat nehri üzerinde yapılan tekne turları ile ziyaretçilerine keyifli vakitler geçirtmektedir. Bu turlar ile Çekem Mahallesi, Beresül (Savaşan) köyü ve Rumkale (Aziz Nerses kilisesi, Barşavma Manastırı, su sarnıçları ve su kuyuları) ve bu istikamet üzerinde su altında kalan evler, ağaçlar, camiler, mağaralar (kız mağarası), çay bahçeleri ve mağara cafeler görülebilmektedir. 

PERŞEMBE

PERŞEMBE

Masmavi denizi ve yemyeşil doğasıyla, kültür değerlerini koruyan, el işlerinden mutfağa geleneksel özelliklerini yaşatan ve sakin kalmayı başaran Ordu'nun Perşembe ilçesi 2012 yılında birliğe üye olmuştur. İlçedeki en önemli tarihi eserler Medreseönü Afırlı Camii, Hoynat Adası, Yasonburnu Yarımadası ve Kilisesi'dir. 

SEFERİHİSAR

SEFERİHİSAR

İzmir'in şirin ilçesi Seferihisar küreselleşmenin kentleri aynılaştırmasına ve özelliklerini yok etmesine karşı çıkan birliğin belirlediği kriterlerleri yerine getirerek Türkiye’nin ilk Cittaslow’u oluyor. Belediyenin “yavaş felsefesini” benimsemesi ve gerçekleştirdiği projeler Seferihisar’ı bu alanda örnek bir belediye haline getiriyor. Yerel yemekler keşfediliyor, yerli tohumlar korunuyor, organik tarım destekleniyor, üreticinin ürünlerini aracısız satabileceği üretici pazarları kuruluyor. Teos antik kentinde kazılar tekrar başlatılıyor, Sığacık kalesi sokak sağlıklaştırma çalışmasıyla eski güzelliğine kavuşuyor. Seferihisar’ın yerel özelliklerine sahip çıkması insanların bu konudaki farkındalığını arttırıyor ve tabandan tavana yayılan sürdürülebilir bir hareket haline geliyor. 

ŞAVŞAT

ŞAVŞAT

Kırsal alanlarıyla, kent merkeziyle, bozulmamış kültürüyle, doğal güzelliyle, müziğiyle, kültürel öğeleriyle Artvin'in saklı cenneti  Şavşat 2015 yılında sakin şehir ünvanını kazandı. Şavşat son yıllarda instagramda bolca paylaşılan Karagöl fotoğrafları ile gezginlerin yeni adresi olmuştur. 

TARAKLI

TARAKLI

Sakarya iline bağlı olan Taraklı tarihi İpek Yolu üzerinde yer almaktadır. Sakin şehir olması ve burada çekilen bir reklam filmi nedeniyle popüler bir turizm destinasyonu olmuştur.  Osmanlı ahşap sivil mimarisinin günümüze kadar gelen örnekleri ve bozulmamış tarihi dokusuyla, 16. yüzyıldan kalan Yunus Paşa Camisi, doğal anıt olarak tescillenmiş 700 yıllık çınar ağacı, tahta kaşık ve Taraklı bezinden yapılmış hediyelik eşyalarıyla seyahat severlerin ilgisini çekiyor. 

UZUNDERE

UZUNDERE

Erzurum’un Uzundere ilçesi 2016 yılında Türkiye’nin 11. Cittaslow kenti olmuştur. Türkiye’nin en yüksek şelalesi olan Tortum şelalesi, yelken, rafting ve kano gibi su sporlarının yapıldığı Tortum gölü ve çayı, Öşk Manastırı gibi değerlere sahip olmasını yanı sıra Uzundere biyoçeşitlilik açısından da önemli bir yer. Dünyanın en zengin biyololojik çeşitlilik bölgelerinden biri olan Kafkasya Ekolojik Bölgesi’nin batı ucunda, Çoruh Vadisi’nde yer alan Uzundere birçok endemik bitki, memeli, kuş ve kelebek cinsinin yuvasıdır.

VİZE

VİZE

Kırklareli ili’ne bağlı bir ilçe olan VİZE oldukça zengin bir tarihi mirasa sahiptir. İlçenin sahip olduğu zengin tarihi dokusunu; Gazi Süleyman Paşa Camii (Küçük Ayasofya), Şerbetdar Hasan Bey Camii, Vize Kalesi ve Surlar, Antik Tiyatro, Ferhat Bey Hamamı, Ferhat Bey Çeşmesi, Karakoçak Tepe, Asmakayalar Mağara Manastırı oluşturmaktadır. Doğal güzelliklerini ise; Çiftekaynaklar, Cehennem Şelaleleri, Kıyıköy, Yenesu Mağarası oluşturmaktadır. İlçe 2012 yılında birliğe dahil olmuştur. 

YALVAÇ

YALVAÇ

Isparta’nın kuzey doğusunda bulunan sevimli ilçe Yalvaç 2012 yılında Sakin Şehir Birliği'ne katılmıştır. Tarih öncesi çağlardan bu yana birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ilçede unutulmaya yüz tutmuş geleneksel yaşamlardan kıymetli el işçiliklerine, tarihi kalıntılardan bu kalıntıların günümüze uzanan kültürel etkileşimlerine zengin ve keyifli bir yolculuğa çıkmış olacaksınız. Roma döneminde büyük öneme sahip olan Psidia Antiocheia antik kentinin yanı sıra Kudüs’ten Roma’ya yaptığı yolculuklarla Hıristiyanlığın yayılmasına öncülük eden Aziz Paulus’un, İ.S. 46 ve 62 yılları arasında Antiocheia'ya üç kez ziyaret ederek ilk vaazını burada verdiği biliniyor.

YENİPAZAR

YENİPAZAR

Aydın iline bağlı olan Yenipazar 2011 yılında sakin şehir ünvanını almıştır. İlçenin en büyük özelliği çeşit çeşit pideleri ve Milli mücadele kahramanlarından Yörük Ali Efe'nin yaşadığı yer olması. Hatta yaşadığı ev bugün müzeye çevrilmiştir. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları