Bu üstün zekânın bilime kazandırdığı 700 icadı tek tek yazmak çok uzun bir liste gerektirecek olsa da Tesla’yı ölümsüz kılan en önemli 7 mirası sizler için seçtik.

Nikola Tesla, nam-ı diğer şimşeklerin efendisi, yaşadığı dönemin ötesinde bir zekâya sahip, gelmiş geçmiş en büyük dâhilerden biri. Yaşamı boyunca hak ettiği değeri ve saygınlığı bulamamış olan dahi, zamanının ötesine ulaşan fikirleri ile tarihe damgasını vurdu. Bugün kullandığımız teknolojinin önünü açan gelişmelere imza atmasının yanı sıra hayata geçirememiş olsa da aklını kurcalayan devrim niteliğinde fikirleri ile ölümsüz dahi sıfatını sonuna kadar hak ediyordu. Patent savaşlarının yaşandığı döneme 700 kadar patenti ile damgasını vurarak öldüğüyıl dünyanın en fazla patente sahip mucidi olan Sırp asıllı Tesla’nın, Edison ile amansız rekabeti, Mark Twain ile olan dostluğu ve Westinghouse şirketine kazandırdıkları hayatına dair hala konuşulan özellikleri.

Alternatif Akım (AC), 1888

Alternatif Akım (AC), 1888

Günümüzde evlerimize kadar ulaşan elektrik enerjisi ve kullandığımız elektronik aletlerin büyük bir çoğunluğu alternatif akım kullanılıyor dersek, Tesla’nın ne kadar önemli bir mucit olduğunu anlatmış oluruz diye düşünüyoruz. Bugün kullandığımız buzdolapları,çamaşır makineleri, bulaşık makineleri, klimalar ve dahası alternatif akım ileçalışan makineler. Tesla’nın elektrik endüstrisine hediye ettiği en önemli devrim olan alternatif akım, Edison’un Akımlar Savaşı da denilen karalama kampanyası saldırılarına maruz kalmış olsa da, Westinghouse şirketinin ihalesini almayı başardığı Kolombiya Sergisi (1893) sonrasında herkese kendini kabul ettirmeyi başarmıştı. Alternatif akım kullanılarak ışıl ışıl aydınlatılmış olan sergi salonu görüldükten sonra gücünü kanıtlayan yeni akım sistemi, zaman içinde daha az maliyetli ve daha güvenli olduğunu göstermesiyle Edison’un ısrarla savunduğu doğrudan akımın yerini aldı. 

Tesla Bobini, 1891

Tesla Bobini, 1891

Kendisine şimşeklerin efendisi lakabını kazandıran Tesla bobini bugün yalnızca eğlence amaçlı kullanılıyor olsa da asıl icat edilme amacı elektriğin kablosuz iletiminin sağlanmasıydı. Tesla bobini yüksek voltajlı elektrik ürettikten sonra suni mavi şimşekler halinde elektriğin dışarıya doğru boşaldığı bir mekanizmaydı ve dışarıda bulunan alıcı tarafından aktarılan elektrik yakalanabilirse enerjinin kablosuz iletimi sağlanmış olacaktı.

Hidroelektrik Santralleri, 1895

Hidroelektrik Santralleri, 1895

Alternatif akım ile daha güvenli ve daha ucuz hale gelen elektrik enerjisi için Tesla’nın atacağı bir diğer adım elektriği yüklü miktarda üretmek ve dağıtmaktı. Bu amaçla 1895’te Westinghouse ile birlikte Niagara Şelalesi etrafına ilk hidroelektrik santralini kurdu.Bugün şelalenin etrafında halen var olan hidroelektrik santralleri, sınırında bulunduğu iki ülke olan Amerika ve Kanada’nın elektrik ihtiyacını karşılıyor.

Radyo, 1897

Radyo, 1897

Radyo sinyallerini de kablosuz olarak dağıtmanın yollarını aramış ve başarıya ulaşmış olan Tesla’nın patentlerini kullanan Guglielmo Marconi radyonun mucidi olarak biliniyor. Ancak 1943 yılında Amerika Yüksek Mahkemesi Tesla’nın patentlerinin tanıyarak ses iletimi yapabilen radyonun icadının Tesla’da olduğunu onayladı. 

Uzaktan Kumanda, 1898

Uzaktan Kumanda, 1898

Tesla, "Hareket Halindekibir Aracın ya da Araçların Kontrol Mekanizması için bir Aparat Yöntemi" şeklinde ifade ettiği ilk uzaktan kumandası ile çalışan "teleotomasyon" adını verdiği botu tanıttığında bugün kullandığımız uzaktan kumandaların atasını dünyaya kazandırmış oldu. 

Wardenclyffe Kulesi, 1905

Wardenclyffe Kulesi, 1905

Muhtemelen adını daha önce duymadığınız bu kulenin hayatımızda yeri olmamasının nedeni büyük şirketlerin para kazanma hırsının insanlığa hizmet etme amaçlarının çok ötesinde olması. Tesla’nın en büyük hayali kablosuz elektrik iletimiydi. Hayatı boyunca elektriği kablosuz olarak dağıtabileceğini iddia etmiş ve bu konuda çalışmalar yapmıştı. Sonunda 1905 yılında Wardenclyffe Kulesi’ni kurmuş ve atmosferin bir katmanını kullanarak elektrik enerjisini tıpkı radyo sinyalleri gibi uzak mesafelere iletmek üzere başarılı deneyler yapmaya başlamıştı. Ancak ne J.P. Morgan ne de George Westinghouse Tesla’nın enerji satışından elde edilecek gelire büyük sekte vuracak bu çalışmasını desteklemediği için bu muazzam proje hayata geçirilemedi. 

Radar, 1917

Radar, 1917

Tesla’nın bugüne ışık tutan çalışmalarından bir diğeri ise radar teknolojisine öncülük eden çalışmasıydı. Uzakta bulunan bir cisme gönderilen elektrik dalgalarının bir ekran üzerinde toplanmasının mümkün olduğunu gösteren çalışması günümüz radar teknolojisine ışık tutmuştu.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları