ÖSYM tarafından Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı olan ALES, 5 Mayıs 2019’da tek oturum olarak gerçekleştirildi. Sınava giren bireyler zorlu süreci atlatarak sınav oturumunu tamamladıktan sonra sonuç için bekleme sürecine girdiler. Sınava giren adaylar tarafından merakla beklenen süreç 24 Mayıs 2019’da saat 10:00 itibariyle ÖSYM’nin kendi internet sayfasında yayınlanarak sona erdi.

ALES Hakkında Merak Edilenler

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nın kısaltılmış hali olan ALES, ÖSYM’nin gerçekleştirdiği lisans hayatları bittikten sonra akademik hayatlarına devam etmek ve yüksek lisans, doktora gibi programlara giriş hakkı kazanarak akademik kariyer hedefleyen bireylerin katıldığı sınavdır. Yılda üç defa ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınava girmek isteyen kişilerin lisans mezunu ya da lisans öğrencisi olmaları şartı aranmaktadır.

 İstenilen şartlara haiz olup sınava giren kişiler, bu sınavdan alacakları puan ve dereceyle öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, okutman, uzman, eğitim öğretim planlamacısı çevirici gibi akademik kadrolarda yer alma şansı elde etmektedirler. Tezli yüksek lisans programına yerleşmek isteyen bireylerin ALES’ten yeterli puan almaları gerekirken, tezsiz yüksek lisans için bu şart aranmamaktadır.

ALES Sınavının Soruları Hakkında

Bilgiden çok mantığın yarıştığı bu sınavda, mantıksal düşünmeye sahip olmanın yanı sıra soru tarzlarını bilmek de önem taşımakta ve bu nedenle sınav için sıkı bir hazırlığa ihtiyaç duyulmaktadır. 50 sayısal ve 50 sözel olmak üzere toplam 100 sorunun olduğu sınav, 150 dakika sürmektedir. ALES sınavı puanın geçerlilik süresi açıklandığı tarihten itibaren üç yıl olarak belirlenmiştir. Soruların yükseköğretim programlarında öğretilen bilgi ve yeterliliği ölçecek standartta olmadığı sınavda, sorular ağırlıklı olarak sayısal ve sözel alanlarda kişilerin genel yeterliliklerini ölçecek nitelikte olmaktadır. 

Bu nedenle sınava katılan adayların sayısal ve sözel konularda muhakeme, analiz, çıkarımda bulunma gibi üst düzey düşünme yeterliliklerini ölçmeye yönelik sorulara cevap verebilmeleri amaçlanmaktadır. İlkbahar döneminde 1, sonbahar döneminde 2 olmak üzere yılda üç kez gerçekleştirilen ALES sınavıyla yurt dışı lisansüstü eğitim almaları için gönderilecek kişiler de belirlenmektedir.

Kimler ALES Sınavına Girebilir?

Lisans öğrencisi olan ve bir lisans bölümünden mezun olan herkesin girebildiği ALES sınavına, yurt dışında lisans eğitimi almış kişiler de girebilmektedir. Ancak yurt dışı lisans diploması olan kişilerin denklik belgesi alması gereken sınav, tezli yüksek lisans yapmak isteyen adaylar için büyük önem taşımaktadır. Sınava girmek isteyen kişilerin istedikleri kadar katılım gösterme haklarının olduğu Akademik Personel ve Lisansüstü Giriş Eğitimi Sınavı, bireyler başvuru yaptıkları yerde sınav puanına ihtiyaçları olduğu takdirde geçerli olan en yüksek puanı kullanabilmektedirler.

2019 ALES Sonucunu Görmek İsteyen Adaylar İçin

5 Mayıs 2019’da 2019 yılının ilkbahar dönemi ALES sınavına katılan adayların merakla beklediği sınav sonucu 24 Mayıs 2019’da saat 10:00’da ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlanmıştır. Akademik hayata adım atmak için en önemli aşamalardan biri olan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na giren adayların, ÖSYM’nin internet sayfasından https://sonuc.osym.gov.tr adresine girerek T.C. Kimlik Numarası ve aday şifresini yazdıkları takdirde sonuçlarına ulaşmak mümkün olmaktadır.    

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Facebook Yorumları



Disqus Yorumları